Strona głównaUncategorizedJakie są zalety wynikające ze spożywania jadalnych owadów?

Jakie są zalety wynikające ze spożywania jadalnych owadów?

Jeszcze niedawno pomysł jedzenia owadów wydawał się dla Polaków czymś zupełnie egzotycznym. Tymczasem w ostatnich latach zauważamy rosnące zainteresowanie tym nietypowym źródłem pożywienia. To, co kiedyś było traktowane jako egzotyczna przekąska, dzisiaj staje się coraz powszechniejsze, szczególnie jako alternatywa dla tradycyjnych, niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy. Wychodząc temu naprzeciw w niniejszym artykule sprawdzamy jakie są zalety wynikające ze spożywania jadalnych owadów.

Wysoka zawartość białka oraz zawartość niektórych składników odżywczych

Owady słyną z tego, że są z reguły bogate w wartościowe z odżywczego punktu widzenia białko. Prawdopodobnie fakt, ten stanowi ich największą zaletę żywieniową. Zawartość białka w owadach waha się od 1 do nawet 81 procent. Oczywiście zawartość białka zależy od gatunku i stopnia przetworzenia. Na przykład jadalne ślimaki mają zawartość białka wynoszącą około 16% (w ikrze ślimaka) a jadalne świerszcze mają około 63% białka.

Jest to wyższa zawartość białka niż w niektórych tradycyjnych źródłach żywieniowych, takich jak mięso czy ryby. Dla przykładu zawartość białka w mięsie waha się od 14% do 21% natomiast w rybach od 15% do 23%. Co ciekawe, nawet w jajkach zawartość białka jest dużo niższa, bo wynosi również tylko kilkanaście procent. Tym samym niektóre owady mają znacznie wyższą zawartość białka w porównaniu do innych produktów spożywczych.

Oprócz białka, owady są również źródłem wielu innych cennych składników odżywczych. Zawierają fosfor, potas, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B.

Chityna i obniżenie cholesterolu

Niektóre gatunki owadów zawierają chitynę, która z reguły jest naturalnym składnikiem szkieletu zewnętrznego. Chityna wiąże tłuszcze podczas procesu trawienia, co może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Ekologiczne źródło pożywienia

Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) uznała owady za pełnowartościowy posiłek, a nawet wydała raport wskazujący na ich potencjał w walce z problemem głodu i niedożywienia na świecie. Entuzjaści wprowadzania owadów do diety podkreślają, że produkcja owadów jadalnych jest bardziej ekologiczna niż tradycyjne źródła mięsa. Wymaga znacznie mniejszych ilości wody, paszy i powierzchni ziemi w porównaniu do hodowli bydła.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne